Kolik vás doma je? Jak často vaříte? Co všechno a v jakých množstvích budete v kuchyňské lince skladovat? Jaké spotřebiče používáte? (Pokud předěláváte starou kuchyni). Jaké nové spotřebiče byste si chtěli koupit?
Jak má kuchyň navazovat na jídelní část? Bude propojena s obývákem? Kde bude umístěn jídelní stůl? Kolik denního světla je v kuchyni? Kde asi budete potřebovat osvětlení navíc?
Kolik asi chcete do kuchyně investovat? Aby vám poradce navrhl to nejvýhodnější řešení.
Přineste si fotky prostoru, do kterého bude kuchyň osazena. Náš poradce získá lepší představu a bude moci pracovat s detaily, které se vám možná nezdají důležité. Pokud máte obrázky kuchyně, která se vám líbí, přineste si je také.
Nejdůležitějším bodem v přípravě podkladů je vypracování základního nákresu prostoru - od půdorysu až po inženýrské sítě. Pokud si na to netroufáte nebo nemáte čas, využijte naši službu PŘESNÉ ZAMĚŘENÍ.
Aby kuchyně dokonale zapadla do vašeho bytu či domu, potřebujeme spolu s vámi připravit přesný plán. Zakreslit detailní půdorys místnosti, zaměřit inženýrské sítě, odměřit stropy a různé výklenky. Na základě takového nákresu společně s vámi připravíme kuchyni na míru.
Nic složitého, stačí jednoduchý obrázek s tužkou a pravítkem, případně na počítači. Nezapomeňte poznamenat jeho základní rozměry! V případě, že máte byt apartmánového typu, nakreslete i prostor jídelny a obývacího pokoje. Kde přesně bude stát kuchyň? Jakou máte představu o její velikosti?
Zaměřte světlou výšku místnosti, zakreslete rozmístění a směr otevírání oken (šířku okna, výšku okna, výšku od odlahy po parapet). Také zakreslete balkonové dveře, dveře na terasu, vstupní dveře. Zadejte rozměry všech vyčnívajících sloupů, stavební nerovnosti, niky, výklenky, stoupačky a podobně. Pokud jsou v místnosti radiátory zadejte jejich rozměry a umístění.
Elektrické rozvody, instalace vody a plynu, které zůstanou ve vaší nové kuchyni. U novostaveb nebo úplné rekonstrukce se v prvním kroku musí udělat návrh kuchyně a na jeho základě vám poradce vypracuje projekt nejvhodnějšího umístění elektroinstalací a rozvodů. Obklady se většinou se změnou dispozice mění, ale pro jistotu si je můžete také zakreslit.
Každá činnost, kterou je třeba provádět v kuchyni vyžaduje své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón podle druhu činnosti, které v ní uskutečňujeme. Správné uspořádání kuchyně je důležité nejen pro úsporu času, ale hlavně na snížení námahy při samotné přípravě jídla.
1. Zóna odkládání V této zóně se odkládá nespočet potřebného nádobí, kuchyňského nářadí, skla, porcelánu a malých elektrospotřebičů. Rozumně a přehledně zorganizovaný odkládací prostor je proto nezbytností. 2. Zóna umývání Centrem této zóny je dřez, ve kterém se myjí potraviny před samotnou přípravou pokrmů. Čistí se zde pomůcky po vaření a myje se nádobí. Součástí může být myčka nádobí nebo drtič odpadu. 3. Zóna pracovní Tato zóna slouží na samotnou přípravu jídla. Čištění, krájení, míchání, zdobení, hnětení, válení, vykrajování a řadu dalších činností vyžaduje dostatečný prostor. 4. Zóna vaření Součástí této zóny je varná plocha, elektrická trouba (sporák) a odsavač par, příp. mikrovlnka. To znamená,že slouží k tepelné úpravě pokrmů (vaření, smažení, pečení a ohřev). 5. Zóna skladování Je to zóna, v níž se skladují čerstvé, chlazené, mražené a trvanlivé potraviny. Proto je v ní umístěna chladnička, mrazák, potravinová skříň nebo menší výsuvné systémy sloužící k uchování potravin.
Velmi důležitým prvkem dnešní moderně řešené kuchyně je, aby správně zapadla do obytného prostoru. Pro dobře fungující kuchyni je nezbytné, aby dokázala maximálně využít prostor s co největší užitnou plochou. Zároveň však musí být zajištěn dostatečný prostor pro volný pohyb.
Základem dobře navržené kuchyně je pracovní trojúhelník, který vzájemně spojuje tři pracoviště propojeny hlavními činnostmi, bez kterých se neobejde žádná kuchyně.
Vhodná do středně velkých domácností, umožňuje snadný dosah od pracovní plochy na obě strany. Dobře funguje s obývacím prostorem začleněným v té samé místnosti a také odstraňuje nedostatek stěnové plochy.
Příprava instalací pro kuchyňské spotřebiče se řídí přísnými pravidly. Některé vycházejí z technických norem, jiná z požadavků výrobce kuchyní a některá závisí na konkrétních spotřebičích. Instalace je vždy nutné připravovat na konkrétní podobu kuchyně. Proto je dobré mít zpracovaný návrh budoucí kuchyně už při projektování domu nebo rekonstrukce bytu. Nevyplatí se rozvést instalace "univerzálně" a pak na ně umisťovat nábytkovou sestavu. Toto řešení vždy vede v svém důsledku k improvizacím a k prodražení celé kuchyně. Několik rad, které když dodržíte, neuděláte při rekonstrukci chybu: