Kuchyně Jak se připravit na koupi kuchyně

Třídit podle:

Jak se připravit

Před tím, než se pustíte do samotné realizace nové kuchyně, měli byste se důkladně připravit a vyjasnit si odpovědi na základní otázky.


1. Promyslete si funkci

Kolik vás doma je? Jak často vaříte? Co všechno a v jakých množstvích budete v kuchyňské lince skladovat? Jaké spotřebiče používáte? (Pokud předěláváte starou kuchyni). Jaké nové spotřebiče byste si chtěli koupit?

2. Uspořádejte prostor

Jak má kuchyň navazovat na jídelní část? Bude propojena s obývákem? Kde bude umístěn jídelní stůl? Kolik denního světla je v kuchyni? Kde asi budete potřebovat osvětlení navíc?

3. Promyslete si rozpočet  

Kolik asi chcete do kuchyně investovat? Aby vám poradce navrhl to nejvýhodnější řešení.

4. Přineste si obrázky 

Přineste si fotky prostoru, do kterého bude kuchyň osazena. Náš poradce získá lepší představu a bude moci pracovat s detaily, které se vám možná nezdají důležité. Pokud máte obrázky kuchyně, která se vám líbí, přineste si je také.

5. Zaměřte místnost

Nejdůležitějším bodem v přípravě podkladů je vypracování základního nákresu prostoru - od půdorysu až po inženýrské sítě. Pokud si na to netroufáte nebo nemáte čas, využijte naši službu PŘESNÉ ZAMĚŘENÍ.

Zaměření prostoru

Aby kuchyně dokonale zapadla do vašeho bytu či domu, potřebujeme spolu s vámi připravit přesný plán. Zakreslit detailní půdorys místnosti, zaměřit inženýrské sítě, odměřit stropy a různé výklenky. Na základě takového nákresu společně s vámi připravíme kuchyni na míru.

1. Nakreslete půdorys  


Nic složitého, stačí jednoduchý obrázek s tužkou a pravítkem, případně na počítači. Nezapomeňte poznamenat jeho základní rozměry! V případě, že máte byt apartmánového typu, nakreslete   i prostor jídelny a obývacího pokoje. Kde přesně bude stát kuchyň? Jakou máte představu o její velikosti?

zamereni_01

2. Nakreslete a zaměřte stěny a překážky na stěnách


Zaměřte světlou výšku místnosti, zakreslete rozmístění a směr otevírání oken (šířku okna, výšku okna, výšku od odlahy po parapet). Také zakreslete balkonové dveře, dveře na terasu, vstupní dveře. Zadejte rozměry všech vyčnívajících sloupů, stavební nerovnosti, niky, výklenky, stoupačky a podobně. Pokud jsou v místnosti radiátory zadejte jejich rozměry a umístění. 

zamereni_02

3. Zaměřte inženýrské sítě  


Elektrické rozvody, instalace vody a plynu, které zůstanou ve vaší nové kuchyni. U novostaveb nebo úplné rekonstrukce se v prvním kroku musí udělat návrh kuchyně  a na jeho základě vám poradce vypracuje projekt nejvhodnějšího umístění elektroinstalací a rozvodů. Obklady se většinou se změnou dispozice mění, ale pro jistotu si je můžete také zakreslit.

zamereni_03


Pracovní zóny v kuchyni

Každá činnost, kterou je třeba provádět v kuchyni vyžaduje své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón podle druhu činnosti, které v ní uskutečňujeme. Správné uspořádání kuchyně je důležité nejen pro úsporu času, ale hlavně na snížení námahy při samotné přípravě jídla.

zony 
1. Zóna odkládání
V této zóně se odkládá nespočet potřebného nádobí, kuchyňského nářadí, skla, porcelánu a malých elektrospotřebičů. Rozumně a přehledně zorganizovaný
odkládací prostor je proto nezbytností.
2. Zóna umývání
Centrem této zóny je dřez, ve kterém se myjí potraviny před samotnou přípravou pokrmů. Čistí se zde pomůcky po vaření a myje se nádobí. Součástí může být myčka
nádobí nebo drtič odpadu.
3.  Zóna pracovní
Tato zóna slouží na samotnou přípravu jídla. Čištění, krájení, míchání, zdobení, hnětení, válení, vykrajování a řadu dalších činností vyžaduje dostatečný prostor.
4.  Zóna vaření
 Součástí této zóny je varná plocha, elektrická trouba (sporák) a odsavač par, příp. mikrovlnka. To znamená,že slouží k tepelné úpravě pokrmů (vaření, smažení, pečení a ohřev).
5. Zóna skladování
Je to zóna, v níž se skladují čerstvé, chlazené, mražené a trvanlivé potraviny. Proto je v ní umístěna chladnička, mrazák, potravinová skříň nebo menší výsuvné systémy
sloužící k uchování potravin. 

Dispoziční řešení kuchyně

Velmi důležitým prvkem dnešní moderně řešené kuchyně je, aby správně zapadla do obytného prostoru. Pro dobře fungující kuchyni je nezbytné, aby dokázala maximálně využít prostor s co největší užitnou plochou. Zároveň však musí být zajištěn dostatečný prostor pro volný pohyb.

Pracovní trojúhelník

Základem dobře navržené kuchyně je pracovní trojúhelník, který vzájemně spojuje tři pracoviště propojeny hlavními činnostmi, bez kterých se neobejde žádná kuchyně.

pracovni_trojuhelnik

Rohová (tvar „L“)

Vhodná do středně velkých domácností, umožňuje snadný dosah od pracovní plochy na obě strany. Dobře funguje s obývacím prostorem začleněným v té samé místnosti a také odstraňuje nedostatek stěnové plochy.

rohova_L

Přímá (lineární)

Pro menší domácnosti, vybavená nejnutnějším úložným prostoremPro použití jednou nebo dvěma osobami najednouJe dobré zakomponovat vestavěné spotřebiče a využít veškerý dostupný prostor a zvětšit tak pracovní plochu

linearni 

Dvoustranná (paralelní)    

Naproti sobě dvě sestavy poskytují nejlepší využití prostoru, vyhovuje průchozím kuchyním v ne příliš širokých prostorechRozměr komunikačního prostoru mezi spodními skříňkami by měl být minimálně 1,2 m;

paralelni 

Ostrůvková

Ostrůvek vytváří oddělenou pracovní plochu, kterou lze využít pro skladování nádobí, na vaření nebo mytí. Musí být dostupný ze všech stran, dobře navržený ostrůvek zabraňuje zbytečnému obcházení dokola. 

ostruvkova 

Poloostrovní (tvar „G“)

Prodloužením pracovní desky získáme jídelní pult nebo místo pro jednu z hlavních činností. Opticky předěluje prostor na pracovní a obývací. 

poloostrovni 




1