Kuchyně Jak se připravit na koupi kuchyně

Třídit podle:

Jak se připravit

Před tím, než se pustíte do samotné realizace nové kuchyně, měli byste se důkladně připravit a vyjasnit si odpovědi na základní otázky.


1. Promyslete si funkci

Kolik vás doma je? Jak často vaříte? Co všechno a v jakých množstvích budete v kuchyňské lince skladovat? Jaké spotřebiče používáte? (Pokud předěláváte starou kuchyni). Jaké nové spotřebiče byste si chtěli koupit?

2. Uspořádejte prostor

Jak má kuchyň navazovat na jídelní část? Bude propojena s obývákem? Kde bude umístěn jídelní stůl? Kolik denního světla je v kuchyni? Kde asi budete potřebovat osvětlení navíc?

3. Promyslete si rozpočet  

Kolik asi chcete do kuchyně investovat? Aby vám poradce navrhl to nejvýhodnější řešení.

4. Přineste si obrázky 

Přineste si fotky prostoru, do kterého bude kuchyň osazena. Náš poradce získá lepší představu a bude moci pracovat s detaily, které se vám možná nezdají důležité. Pokud máte obrázky kuchyně, která se vám líbí, přineste si je také.

5. Zaměřte místnost

Nejdůležitějším bodem v přípravě podkladů je vypracování základního nákresu prostoru - od půdorysu až po inženýrské sítě. Pokud si na to netroufáte nebo nemáte čas, využijte naši službu PŘESNÉ ZAMĚŘENÍ.

Zaměření prostoru

Aby kuchyně dokonale zapadla do vašeho bytu či domu, potřebujeme spolu s vámi připravit přesný plán. Zakreslit detailní půdorys místnosti, zaměřit inženýrské sítě, odměřit stropy a různé výklenky. Na základě takového nákresu společně s vámi připravíme kuchyni na míru.

1. Nakreslete půdorys  


Nic složitého, stačí jednoduchý obrázek s tužkou a pravítkem, případně na počítači. Nezapomeňte poznamenat jeho základní rozměry! V případě, že máte byt apartmánového typu, nakreslete   i prostor jídelny a obývacího pokoje. Kde přesně bude stát kuchyň? Jakou máte představu o její velikosti?

zamereni_01

2. Nakreslete a zaměřte stěny a překážky na stěnách


Zaměřte světlou výšku místnosti, zakreslete rozmístění a směr otevírání oken (šířku okna, výšku okna, výšku od odlahy po parapet). Také zakreslete balkonové dveře, dveře na terasu, vstupní dveře. Zadejte rozměry všech vyčnívajících sloupů, stavební nerovnosti, niky, výklenky, stoupačky a podobně. Pokud jsou v místnosti radiátory zadejte jejich rozměry a umístění. 

zamereni_02

3. Zaměřte inženýrské sítě  


Elektrické rozvody, instalace vody a plynu, které zůstanou ve vaší nové kuchyni. U novostaveb nebo úplné rekonstrukce se v prvním kroku musí udělat návrh kuchyně  a na jeho základě vám poradce vypracuje projekt nejvhodnějšího umístění elektroinstalací a rozvodů. Obklady se většinou se změnou dispozice mění, ale pro jistotu si je můžete také zakreslit.

zamereni_03


Pracovní zóny v kuchyni

Každá činnost, kterou je třeba provádět v kuchyni vyžaduje své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón podle druhu činnosti, které v ní uskutečňujeme. Správné uspořádání kuchyně je důležité nejen pro úsporu času, ale hlavně na snížení námahy při samotné přípravě jídla.

zony 
1. Zóna odkládání
V této zóně se odkládá nespočet potřebného nádobí, kuchyňského nářadí, skla, porcelánu a malých elektrospotřebičů. Rozumně a přehledně zorganizovaný
odkládací prostor je proto nezbytností.
2. Zóna umývání
Centrem této zóny je dřez, ve kterém se myjí potraviny před samotnou přípravou pokrmů. Čistí se zde pomůcky po vaření a myje se nádobí. Součástí může být myčka
nádobí nebo drtič odpadu.
3.  Zóna pracovní
Tato zóna slouží na samotnou přípravu jídla. Čištění, krájení, míchání, zdobení, hnětení, válení, vykrajování a řadu dalších činností vyžaduje dostatečný prostor.
4.  Zóna vaření
 Součástí této zóny je varná plocha, elektrická trouba (sporák) a odsavač par, příp. mikrovlnka. To znamená,že slouží k tepelné úpravě pokrmů (vaření, smažení, pečení a ohřev).
5. Zóna skladování
Je to zóna, v níž se skladují čerstvé, chlazené, mražené a trvanlivé potraviny. Proto je v ní umístěna chladnička, mrazák, potravinová skříň nebo menší výsuvné systémy
sloužící k uchování potravin. 

Dispoziční řešení kuchyně

Velmi důležitým prvkem dnešní moderně řešené kuchyně je, aby správně zapadla do obytného prostoru. Pro dobře fungující kuchyni je nezbytné, aby dokázala maximálně využít prostor s co největší užitnou plochou. Zároveň však musí být zajištěn dostatečný prostor pro volný pohyb.

Pracovní trojúhelník

Základem dobře navržené kuchyně je pracovní trojúhelník, který vzájemně spojuje tři pracoviště propojeny hlavními činnostmi, bez kterých se neobejde žádná kuchyně.

pracovni_trojuhelnik

Rohová (tvar „L“)

Vhodná do středně velkých domácností, umožňuje snadný dosah od pracovní plochy na obě strany. Dobře funguje s obývacím prostorem začleněným v té samé místnosti a také odstraňuje nedostatek stěnové plochy.

rohova_L

Přímá (lineární)

Pro menší domácnosti, vybavená nejnutnějším úložným prostoremPro použití jednou nebo dvěma osobami najednouJe dobré zakomponovat vestavěné spotřebiče a využít veškerý dostupný prostor a zvětšit tak pracovní plochu

linearni 

Dvoustranná (paralelní)    

Naproti sobě dvě sestavy poskytují nejlepší využití prostoru, vyhovuje průchozím kuchyním v ne příliš širokých prostorechRozměr komunikačního prostoru mezi spodními skříňkami by měl být minimálně 1,2 m;

paralelni 

Ostrůvková

Ostrůvek vytváří oddělenou pracovní plochu, kterou lze využít pro skladování nádobí, na vaření nebo mytí. Musí být dostupný ze všech stran, dobře navržený ostrůvek zabraňuje zbytečnému obcházení dokola. 

ostruvkova 

Poloostrovní (tvar „G“)

Prodloužením pracovní desky získáme jídelní pult nebo místo pro jednu z hlavních činností. Opticky předěluje prostor na pracovní a obývací. 

poloostrovni 


INSTALACE ROZVODŮ PRO KUCHYŇ

Příprava instalací pro kuchyňské spotřebiče se řídí přísnými pravidly. Některé vycházejí z technických norem, jiná z požadavků výrobce kuchyní a některá závisí na konkrétních spotřebičích.
Instalace je vždy nutné připravovat na konkrétní podobu kuchyně. Proto je dobré mít zpracovaný návrh budoucí kuchyně už při projektování domu nebo rekonstrukce bytu.
Nevyplatí se rozvést instalace "univerzálně" a pak na ně umisťovat nábytkovou sestavu. Toto řešení vždy vede v svém důsledku k improvizacím a k prodražení celé kuchyně.

Několik rad, které když dodržíte, neuděláte při rekonstrukci chybu:

DŘEZ

  • přívod studené a teplé vody musí být ve výšce cca 60cm
  • odpad pak ve výšce cca 40cm
  • plánujete-li drtič potravinového odpadu, nesmí být odpad výše než 35-40cm
  • pro drtič musí být navíc umístěna jedna zásuvku 230V, ovládaná buď vypínačem nebo tzv. pneu spínačem
  • všechny instalace musí být umístěny do dřezové skříňky přímo pod dřez

mYČKA

  • je umístěna zpravidla hned vedle dřezu, proto je potřebné instalace připravit do dřezové skříňky
  • bude potřeba připravit přívod studené vody, odpad a zásuvka 230V (jištěná 16A jističem)
  • myčku lze napojit také na vývody pro dřez - na přívod studené vody přidáním tzv. kombinovaného ventilu, který rozdělí přívod vody do baterie a do myčky. Odpad se pak musí svést do sifonu dřezu 


vARNÁ DESKA

  • pro elektrickou varnou desku je potřeba připravit kabel 400 V včetně vypínače, v některých případech lze i 230V (jištěná 16A jističem)
  • pro plynovou varnou desku je nutné připravit přívod plynu v nejbližší skříňce, pokud není pod deskou trouba, může být ventil plynu i pod deskou ve výšce cca 70cm
  • pro plynovou desku bude také potřeba elektrickou zásuvku 230V (zapalování)


PEČÍCÍ TROUBA

  • připravit elektrickou zásuvku 230V, umístěnou zásadně mimo spotřebič (jištěná 16A jističem)


MIKROVLNNÁ TROUBA

  • připravit elektrickou zásuvku 230V, umístěnou zásadně mimo spotřebič (jištěná 16A jističem)


DIGESTOŘ

  • pro digestoř je potřeba zásuvka 230V (většinou v prostoru komína odsavače)
  • odtah digestoře se řeší podle požadavků výrobce, zpravidla se používá odvod průměru 125 mm, u výkonnějších digestoří 150 mm
  • pro napojení odsavače do vzdálenějšího místa pro odtah, je vhodné použít plastový odtahový systém obdélníkového průřezu


CHLADNIČKA

  • zásuvka pro chladničku se musí umístit dál od kompresoru
  • pro vestavnou chladničku nesmí zásuvka přijít za spotřebič, protože některé modely je nutné při rozmrazování vytáhnout ze zásuvky
  • umístit chladničku co nejdál od zdroje tepla (přímé slunečné světlo, topení, pečící trouba nebo varná deska)


ZÁSUVKY A VYPÍNAČE

  • elektrické zásuvky ve spodní části kuchyně umístit 30 cm od podlahy
  • elektrické zásuvky nad pracovní plochou umístit 120-125 cm od podlahy (podle výšky soklu)
  • vzdálenost umístění zásuvky od dřezu musí být minimálně 60 cm
  • v blízkosti ani nad varnou deskou nesmí být žádná zásuvka
  • vypínače umístit 120 - 125 cm od podlahy (podle výšky soklu)
  • při rozmisťování zásuvek a vypínačů je potřeba zvážit odkud chceme ovládat jednotlivá světla, jestli společně nebo samostatně
  • některá svítidla mají vlastní vypínač a stačí pouze připravit kabel



1